Summer Event 2016: Bosnien

Det kan være noget udfordrende for en rejsende at planlægge en tur til Bosnien & Herzegovina idet der ikke er mange informationer tilgængelige om landet – i hvert fald hvad angår turismen. Den rejsende vælger typisk at bruge 1-3 dage i landet hvor man enten besøger Sarajevo, Mostar eller begge steder.  Landet har dog så meget mere at byde på!

Derfor tænkte jeg, at det ville være enormt brugbart med en lille smart oversigt over sommerens events i landet og ikke mindst en lille lynguide.

Det skal du opleve!

 

Sarajevo og det nærliggende bjerglandskab

Sarajevo: byen hvor kristne, muslimer og jøder lever side om side. En kulturel smeltedigel som er kendt for dens turbulente historie som kommer til udtryk i byens arkitektur: Osmannerriget, Østrig-ungarske rige og ikke mindst fra Jugoslavien. Alle har efterladt sig deres spor, og til sammen gør det byen til noget helt specielt. Sarajevo bliver ofte benævnt som “Europas Jerusalem”.

Hvis man bliver lidt træt af det historiske aspekt, er der dog også rig mulighed for at udforske den smukke natur som omringet byen.

Begova Dzamija

Små 10-15 min. kørsel fra byen finder man Trebević, som i ’84 var verdensomtalt pga. vinter-OL i Sarajevo – turen skulle ikke koste dig mere end 15KM med taxa! Jeg bruger rigtig meget tid oppe ved Trebević, da jeg virkelig får slappet af i de skønne naturomgivelser. Jeg plejer som regel at stoppe op ved det nybygget Hotel Pino,hvor jeg får en kop kaffe (og som ellers serverer utrolig lækker mad) og ellers fortsætter jeg turen op til Brus – udsigten herfra er helt fantastisk. Herefter tager jeg turen ned til hotellet igen hvor jeg fortsætter min vej til den gamle bobbane, som nu er blevet til en turistattraktion grundet grafittien.

Trebevic - Bobsleigh Trebevic - Bobsleigh

Man kan også tage lidt længere væk fra byen – små 30km – hvis man vil se et rigtigt bjerglandskab. Her kan man nemlig se endnu et af de olympiske bjerge, nemlig Bjelašnica. På Bjelašnica er der rig mulighed for hiking (jeg har selv taget ca. 4 forskellige ruter). Den mest kendte rute er til Lukomir som er en autentisk bjerglandsby.

rsz_dsc09417 Old lady in Lukomir Lokomir from above

Endelig kan man også udforske Skakavac vandfaldet som er det højeste vandfald i landet, dette ligger blot 30 min. kørsel fra byen.

Hvis man er interesseret i guided ture i Sarajevo og omegn så vil jeg helt klart anbefale følgende:

Highlander Adventures:

Kenan & Hikmet – to venner som har startet denne lille virksomhed op. De har en utrolig stor viden om byen og ikke mindst naturen der omringer den. Kenan er en sand bjergbestiger, han har vandret i bjergene omkring Sarajevo lige siden han kan huske og bruger det meste af sin fritid i de skønne bjerge. En hike med Kenan er både sjov og lærerrig.

Superb Adventures:

Faruk er det man vil kalde en rigtig Sarajlija (en person der er født og opvokset i Sarajevo). Han har de sidste mange år været guide i hhv. Sarajevo men også resten af Bosnien og ikke mindst Balkan.

Sarajevo Tours with Muhamed:

Med mere end 10 års erfaring som lokal guide, så er Muhamed den sande Sarajevo ekspert. Muhamed kender byen ind og ud, dens gode og dens dårlige sider. Jeg bliver hver gang introduceret for dejlig nye steder, ikke mindst byens bedste spisesteder!

 

Mostar og de nærliggende landsbyer – 1-dags tur 

Mostar

De fleste besøgende vælger uden tvivl at besøge byen Mostar, som efterhånden er et salgs kendetegn for landet. Byen er ikke særlig stor, men besidder så stor en charme at man med det samme forelsker sig i den. Jeg plejer typisk at anbefale, at man min. tilbringer en dag i byen hvor man tager sig tid til at udforske byen og mærker stemningen.

Den efterfølgende dag tager man en mindre udflugt i nærområdet hvor man besøger Blagaj, Počitelj og Kravice vandfaldet – der er desværre ikke gode forbindelser med offentlig transport hvorfor man er nødsaget til at tage en taxa, sørg dog for at prutte om prisen. En god pris hedder 100KM!

Konjic, river rafting og Boračko sø

Konjic

Byen Konjic ligger en lille time fra Sarajevo og er blevet landets centrum for rafting. Jeg anbefaler varmt at man bruger en dag eller to i byen og udforsker de mange aktive aktiviteter byen har at byde på, herunder rafting og mountain-biking. Her kan man også besøge Tito’s Bunker som er en utrolig fascinerende bunker!

Kontakt Visit Konjic for mere information

Sommer event 2016

6. juni – 4.juli

Ramadan i Sarajevo

14. july – 16.juli

Sarajevo Øl Festival

23.juli

Foodbold – DERBY

FK Sarajevo i FK Željezničar

12.august – 20.august

Sarajevo Film Festival

6.september

World Cup Qualification 2018

Bosnia & Herzegovina vs. Estonia

24.september 

Red Bull CLiff Diving in Mostar

For flere begivenheder i Sarajevo besøg Destination Sarajevo